Olin tänään kiinnostavalla luennolla, oli meillä työhyvinvointi -teeman alla. Aiheena oli kinesteettinen oppiminen, tietysti henkilökunnalla kyse ei ehkä ole niinkään oppimisesta vaan tiedon omaksumisesta - no oppia sekin. Luennoitsija kertoili siitä, miten runsas istuminen heikentää kehon tasapainoa, kun koko ajan saa olla hyvin tuettuna ja lihaksisto heikkenee. Tehtiin harjoituksia siitä, miten vaikeaa on muistaa kosketusta ja toistaa sitä. Puhuttiin ristikkäisliikkeiden tärkeydestä oppimiselle, neuvoloissahan jo ohjataan vauvat, jotka eivät spontaanisti ala kontata vaan ryhtyvät suoraan kävelemään, fyssarille konttausharjoituksiin, sillä konttaaminen on tärkeä ristikkäisliike, ja konttaamattomilla on muita useammin lukivaikeuksia.

Työhyvinvointiin mentiin sisään stressin kautta. Luennoitsija puhui stressihormoni kortisolista (joka mm. lamauttaa ruoansulatuksen, onko tässä yhteys paino-ongelmiin?) sekä sen vastahormoni oksitosiinista. Hän kertoi miten oksitosiinin eritystä voi lisätä kosketuksella, ja näytti muutaman harjoituksen siitäkin aiheesta. Imetysaikoina muuten luin oksitosiinin lisäykseen sellaisen vinkin, että jos tuntuu ettei maito ala herua (eli oksitosiinia ei erity), voi esim. katsella vauvan kuvaa ja miettiä helliä tunteita - ja sehän TOIMI! Ajattelin viedä töihin kuvia perheenjäsenistä ja miettiä heitä, olen kyllä suhtautunut aika...varauksella henkilöihin, joilla on valokuvia töissä, mutta luulenpa, että se olisi muutenkin tärkeää.

Lisäksi stressiaihetta käsiteltiin aivosähkökäyrien avulla, aivosähkökäyrässä kahta tyypillisintä värähtelytaajuutta kutsuttiin alfa- ja betavärähtelyiksi. Beta-värähtelyt kiihtyvät stressin pukatessa päälle, mutta niitäkin voi oppia tarvittaessa hillitsemään ja tuomaan aivojen sähköisen värähtelyn alfatasolle yksinkertaisesti vain hidastamalla liikettä ja luomaan itselleen turvallisen olotilan.

Sama kouluttaja pitää myös tai ji -kurssia, joka alkoi vähän houkutella, tosin samaa teemaa kyllä käsitellään tavallaan myös aikidossa. Oli mukava huomata, että luennolla tuli samoja palikoita esiin kuin aikidossakin, ja siellä usein tehdään ristikkäisliikkeitä, hidastetaan liikkeitä ja tehdään myös kehonhuoltoa taputtelemalla ja silittelemällä joko itse tai sitten pareittain.

Tästä taisi tulla vähän sekava esitys, mutta halusin tehdä itselleni jonkinnäköisen muistion luennosta. Se oli hyvä!