Jahas, aika pulleasti menivät pyhät. Arki palatkoon, vaikka kyllä tässä vielä muutama kinkkuviipale maistuisi...Minulle ei yleensä tee tiukkaa syödä jouluruokia vielä parina välipäivänäkin.

Mitäs meillä oli joulupöydässä:

  • perunalaatikko luomuperunasta ja kulutusmaidosta
  • lanttulaatikko luomulantusta ja tavallisesta kuohukermasta. Korppujauhon sijaan kookosjauhoa, jota laitoin puolison SCD-laatikkoonkin
  • porkkanalaatikko luomuporkkanoista ja viime vuotisista riiseistä. Puolisolle riisin sijaan mantelijauhoa ja munankeltuaista.
  • luomukinkku, joka ekologisesti oli 3,5-kiloinen. Anoin vanhempiani tuomaan vähän omaa kinkkuaan lisäksi, koska heitä tuli yhteensä neljä aikuista lisää syömään. Ehkäpä tuosta luuttomasta kinkusta olisi riittänyt 15 ruokailijalle, poisluettuna iltaherkuttelut (kun osa on lapsia).
  • rosollia itse säilötyistä luomupunajuurista, luomuperunasta, luomuporkkanasta, luomusipulista, kotimaisesta omenasta ja lisäaineettomista etikkakurkuista. Ensi kesänä täytynee sitten itse säilöä kurkkua, punajuuret laitoin etikkaan vasta viikko sitten.
  • graavattua villiä lohta, graavattua siikaa, kylmäsavulohta
  • vihreää salaattia luomuaineksista.
  • mummun perintöreseptillä ja -juurella tehtyä perunalimppua - luomua tietenkin! sekä Ahlmanin maatalousoppilaitoksen lähikirnuvoita
  • juustoja luomuina ja ilman - Saint Agur Sokoksen irtotiskiltä (ei valmiissa muovirasiassa) oli edelleen koko perheen suursuosikki, samoin Appenzeller
  • tavallisia joulutorttuja itsetehdyllä luumusoseella, raakasuklaata, raakaluumutorttuja ja raakapipareita
  • vieraiden tuomia viinejä. Alkosta saa muuten pikkupulloissakin luomuviiniä, sekä punaista että valkoista! Ikävä vain että alle kympillä Alkosta saa aika kepeitä ja usein puolimakeita valkoviinejä - tai sitä iänikuista Chardonnayta. Mutta eipä niitä niin paljoa tarvitse juodakaan.

Maitotuotteet eivät nyt tällä kertaa olleet luomua. Haluan jouluna käyttää joulunpunaisia maitoja, ja niitä ei luomuna saa. Ja se luomukermakin on edelleen vähän kuin karsastuslistalla. Kyllä sitäkin yksi purkki oli kaapissa, vaan ei tullut käytettyä. Saapa nähdä, mitä on tarjolla ensi jouluna. Kyllä nämä perinteiset pitävät paikkansa ja lapsetkin tykkäsivät. Kaikki laatikot vielä onnistuivat mainiosti tänä vuonna, ja lapsetkin tykkäsivät. Mutta ehkä ensi vuonna joulupöydässä on muutakin raakaa kuin kala.

Ja täytyy sanoa, että ehkä sinne kasvispainotteisempaan suuntaan alkaa mieli vetää ihan eettisistäkin syistä. Eikä edes ensimmäistä kertaa. Olin kasvissyöjäkin lähes kolme vuotta, kalaa käytin alussa sosiaalisissa tilaisuuksissa, ja puolison tavattuani useamminkin. Maito ja muna olivat kyllä koko ajan kuviossa mukana. Niitä välttelin sitten vuoden verran allergista esikoista imettäessäni. Katsotaan nyt  minne tie vie. Tehdaskasvatetut eläimet nyt eivät vain ole mitenkään erityisen hyvä idea.

Aika on näinä päivinä kulunut aika tehokkaasti keittiössä ruokia valmistellen, jälkiä siivoten ja taas uutta pöytään laittaessa. Vaikka minusta nyt ollaan pysytty aika kohtuudessa. Yhtään suklaarasiaa en ole hankkinut, yhden saimme. Lapset saivat myös kolme rasiallista vihreitä kuulia, en tiedä mihin niiden kanssa joudutaan. Itse olen syönyt yhden vehnäjauhojoulutortun ja joitakin pipareita ja no, piparkakkutalon kanssa vähän karkasi mopo. Mutta esimerkiksi viipaletolkulla taatelikakkua en ole syönyt, kun sitä ei ole ollut. Ja se ainokainen suklaarasiakin on korkkaamatta.

Huomenna varmaan sitten palataan normaalimpaan syömiseen. Jääkaapissa odottaa kasa ruusukaalia, kesäkurpitsaa ja jauhelihaa. Vähän laatikoita on vielä jäljellä, samoin kinkkua, ja aion herkutella niillä sitten kun puoliso on maanantaina töissä :) Graavikalat on lähes syöty, hieman siikaa on vielä jäljellä, kylmäsavulohen heitin pakastimeen. Siitä saa vielä lohipiirakkaa tässä joskus.

30 päivän joogahaaste on kyllä mennyt aika monena päivänä pelkillä aurinkotervehdyksillä eteenpäin. Mutta pääasia, että tekee jotakin, eikö? Tänään aamulla tein myös sitä perinteisempää kotiliikuntaa, koska paria aurinkotervehdystä en nyt laske vielä ihan kamalan tehokkaaksi liikunnaksi, vaikka jooga sitä varmasti voi olla - kunhan siihen panostaa vähän enemmän. Esim. ehkä tämän kuukauden jälkeen. Olen minä ulkonakin käynyt, ilmat ovat olleet aika hienoja, mutta lapsilla on valitettavan kova kiire sisään.

Mutta nyt kohta nukkumaan, katson vain yhden joogavideon aamua varten valmiiksi. Ja huomenna pääseekin taas aikidoon, jesh!