Kyllä saa ruokakaupassakin olla tarkkana nykyisin, kun yrittää etsiskellä puolisolle ruokia. Leikkeleissä on pääsääntöisesti lisättyä glukoosia, myös metvursteissa, joissa on lisäksi soijaakin. Luomumetwursti oli ainakin Prisman valikoimassa ainoa, joka kävi. Prismasta sai myös pakattua savunautaa, jossa ei ollut ylimääräisiä pahuuksia. Parmankinkkua on saatavana jopa ilman säilöntäaineita, siis pelkkää sianlihaa ja suolaa, juhlan paikka! Leikkeleissä tilanne on todella toivoton. Kysyin lihatiskiltä, olisiko siellä leikkeleitä ilman glukoosia, ja myyjä ei tiennyt ollenkaan, mutta lupasi selvittää. Hän oikein yllättyi, miten paljon glukoosia leikkeleissä käytetään. Minäkin järkytyin, miten lihatiskileikkeleetkin tulevat vain muovipakkauksista eikä suinkaan enää ole mitään kinkkuja, joita siivutetaan paikan päällä. Otin kuitenkin uunikinkkua, jossa näytti olevan vähiten kaikkea turhaa. Kauppahallista ostin talvella jotain könttäkinkkua tms, joka vaikutti ihan aidolta kinkulta, ja sitä ei ollut edes puristettu erikoiseen muotoon, jossa liha tätä nykyä leikkeletiskin tienoilla muuten ilmenee. Ahlmanin tilapuodista saa metvurstia, jossa ei ole epäilyttäviä aineita (jos hevosta ei lasketa epäilyttäviin aineisiin), ja sitä paitsi paljon muutakin herkkua.

Seuraava järkytys oli, kun ostin (uusavutonta ja laiskaa, tiedän, mutta nopeaa) valmista juustoraastetta. Eihän se mitään juustoraastetta ollut, siihen oli lisätty perunajauhoa! Se selvittikin juustokastikkeen erikoisen käyttäytymisen. Hei hei juustoraasteet, hauska tavata jälleen, rakas raastin.

Prässätyt taatelit ovat aina olleet hieman epäilyttäviä. Niissä ei kuitenkaan mainita mitään muusta kuin taatelista. Vertailu ei-prässättyihin vahvistaa sen, että jotain niissä on. Hedelmäosastolla myynnissä on valmiiksi pakattuja taatelipakkauksia, joissa kerrotaan, että taatelien lisäksi pakkaus sisältää glukoosisiirappia. Eiköhän sama tavara liimaa ne prässätytkin toisiinsa. Vastaavalla tavalla myynnissä on myös prässättyjä kuivattuja viikunoita edullisempaan kilohintaan kuin ei-prässättyjä - jääkööt hekin vain hyllyyn.

Ja sitten Alkoon. Punaviinit ovat SCD-ruokavaliossa turvallinen valinta, mutta valkoviineistä kehotetaan valitsemaan sellaisia, joissa ei ole merkintää sokerista. Halusin Alkossa varmistaa, että merkitsemättömiin viineihin ei todellakaan ole lisätty sokeria, mutta henkilö, jolta kysyin, oli sitä mieltä, ettei viineihin koskaan lisätä sokeria, vaan kyse on aina jäännössokerista, rypäleen omasta sokerista, joka ei ole käynyt alkoholiksi. En voi uskoa. Sitä paitsi samppanjoihin ja kuohuviineihin ainakin lisätään sokeria, joka käytetään toiseen kertaan kuohun aikaansaamiseksi. Ainoastaan Brut Nature - kuohuviinit tehdään ilman lisäsokeria. No, Wikipedian mukaan kyllä lisätään.

Miksi KAIKKI tieto pitää nykyään itse kaivella jostain? Ja joko tässä pitää itse askarrella omat leikkeleensä ja kaikki.

Lisäksi olen viime ajat mietiskellyt sitä, voisiko ruokaa säilyttää muutenkin kuin muovissa. Miten tuoda eväät töihin? Entä pakastus? Onko mahdotonta? Ja saisiko tarvikkeita edullisemmin ja lähempää kuin täältä?