Kylpyhuone alkaa näyttää mukavan ekolta. Tähän asti olen käyttänyt Urtekramin shampoota, jota on menossa jo kolmas pullo. Alan hieman kyllästyä sen tuntumaan, ja kun muutkin, niin minäkin ostin Ruohonjuuresta shampoopalan. Ensi kokemus oli oikein mukava, vaahtoa riitti. En muistanut vaahdottaa kahdesti kuten ohje ehdotti, mutta hyvä tuli kuitenkin. Lopputuntumaa korjasin omenaviinietikka-vesihuuhtelulla. Omppuviinietikkaakin on siis kylpyhuoneessa, samaten jojobaöljyä ja kookosöljyä. Seesamiöljy on nyt toistaiseksi keittiössä, katsotaan, olisiko sillekin tarvetta kylpyhuoneessa. Lisäksi kylpyhuoneen kuningatar on alekoppalöytöni Hauschkan ruusuöljy, aivan jumalaista tavaraa.

Kasvopuolella paino näyttää olevan Weledan tuotteilla. Skin food ei ehkä ollut ihan minun juttuni, Hauschkan ruusuvoide on. Kokeeksi otin nyt Weledan mantelivoidetta, etenkin kun kaupan päälle sai kasvopesun. En ole ihan kauheasti käyttänyt kasvojenpuhdistusaineita, kun en pahemmin enää näköjään meikkaakaan, mutta taputtelen Weledan kasvovesillä kasvoja virkeäksi. Jouluna ostin käsille himalajansuolasaippuan. En ole ihan vakuuttunut saippuan toimivuudesta, mutta saippua-astiaan kiteytynyt suola on mukavaa pesuainetta kasvoille silloin tällöin. Tänään kokeilen vartalollekin.

Pyykit pesen pääosin Ecoballseilla. Minulla on myös sammio pesupähkinöitä. Niiden ongelma numero yksi on se, että ne eivät pysy omassa pussissaan, ongelma numero kaksi on se, etten ikinä muista, onko niillä jo pesty kaksi kertaa vai ei. Kolmas ongelma oli se, että puoliso mukisi pesutuloksesta, mutta se ongelma taisi selvitä. Pesen nyt myös Ecoballseilla runsasvetisellä (mutta pitkällä) ohjelmalla, ja puolen tunnin jälkeen linkoan koneellisen. Sama varmasti toimisi myös pähkinöillä. Kummatkin (ihan kuten pyykkipulverikin) tarvitsevat tilaa koneessa. Olen ilmeisesti pessyt liian isoja satseja pienemmille koneellisille tarkoitetuilla päivittäispesuohjelmilla. Päivittäisohjelmien kestot ovat 30-60 minuuttia, ja ison koneellisen sietämättömät kaksi tuntia...Mutta onneksi noilla palloilla, jotka eivät vaadi huuhtelua, voi pitkän ohjelman keskeyttää silloin kun haluaa. Pitääköhän pähkinävesi huuhdella? Mutta eipä sekään mikään ongelma ole. Seuraavaksi voisi kokeilla valmistaa pesupähkinöistä yleispuhdistusliuosta. Kourallinen pähkinöitä, päälle litra kiehuvaa vettä, vartin haudutus, siivilöinti ja voilà! Liuoksella voi pestä suunnilleen kaikkea hiuksista hedelmiin (muista huuhdella!), tiskeistä (ml. kone-) moottoripyöriin. Kätevää.

En ole vähään aikaan enää tarjoillut lapsille viherpirtelöitä (mustaherukka peittää epäilyttävän vihreyden) aamulla. Toissapäivänä tytär heräsi pyytämään lasten pirtelöä. Oho! Pakko oli tehdä. Poika oli ensin epäluuloinen (vaikka on pitänyt pirtelöistä tytärtä enemmän), mutta pienellä maanittelulla joi lasillisen ja pyysi lisää! Raakatortuthan ovatkin lasten suurinta herkkua. Tänään tein suklaatorttua, joka kuulosti tältä:

Raakasuklaatorttu

pohja:

  • kourallinen kuivattuja aprikooseja
  • kourallinen kuivattuja taateleita
  • loraus (ehkä 1 dl) Lidlin luomuomenamehua
  • kookoshiutaleita n. 100g

täyte:

  • 2 isoa kypsää banaania
  • 2 isoa ruokalusikallista raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1-2 rkl hunajaa
  • ripaus suolaa
  • vaniljaa

Pehmitin kuivattuja hedelmiä omenamehussa muutaman tunnin ajan. Soseutin pikkuleikkurilla ja lisäsin kookosjauhoa niin, että tuli taikinantapainen, jonka liiskasin piirakkavuokaan.

Sitten laitoin täytteen ainekset kulhoon ja suristin sauvasekoittimella. Jos banaanit tulevat jääkaapista, kookosöljy voi kiinteytyä ei-toivotulla tavalla. Mutta jos kaikki on huoneenlämpöistä, niin pitäisi onnistua. Laitoin tortun jääkaappiin vetäytymään ja toivoin, että kookosöljy kiinteyttäisi täytettä hiukan. Ehkä se tekikin niin.

Lopulta yritin parhaani mukaan koristella raakasuklaalla, jossa oli

  • 1 rkl kookosöljyä
  • 0,5-1 rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl hunajaa

Ajattelin tehdä kauniita suklaaviiruja tortun pinnalle, mutta seos lorahti aika isoiksi lätäköiksi. Mutta hyvää se kuitenkin oli.

Olisin kyllä mieluusti tehnyt täytteen avokadoista, mutta valitettavasti en nyt tähän hätään löytänyt mistään kypsiä avokadoja. Alan epäillä, että kaupat heittävät kaikki syöntikypsät avokadot roskikseen. Ehkä olisi aika alkaa dyykkausura. En kyllä millään taivu etsimään ruokaa roskiksista...

Päivän muukin menu oli oikein onnistunut. Alkuruoaksi parmankinkkua ja hunajamelonia, pääaterialla salaattia basilikan, tomaattien ja aidon parmesanin kanssa, uunissa haudutettuja punasipuleita, punajuuripyttipannua (punajuuria, porkkanoita, sipulia voissa paistettuna, vesitilkassa pehmitettyinä, mustapippurilla, merisuolalla, persiljalla ja balsamicolla höystettyinä), paahtopaistia punaviinikastikkeen kanssa ja quinoaa. Om nom nom!

*Lisäys* Unohtui oleellinen seikka, joka kuuluu sekä kylpyhuoneeseen että lasten edistykseen. Ostin Kingfisherin fenkolihammastahnaa (fluorilla, vaikka ilmankin saisi. Puoliso on tiukkana lasten hampaitten hoidosta.), ja esikoinen ihastui siihen heti. Tytärkin tykkää, mutta aniksen makuinen tahna on nyt meidän kaikkien kolmen ehdoton suosikki.