Elämässä on taas niin paljon kaikkea kiirettä ja muuta, etten ole ehtinyt lukea Skinny Bitchiä juuri pitemmälle. Alkoi kyllä hieman tökkiä. Liha-luvussa aloin kohotella kulmakarvojani: koska nykyihminen ei paljain käsin saisi ensimmäistäkään eläintä kiinni, saati hengiltä tai ravinnoksi, niin nykyihminen ei voi olla lihansyöjä. Voisiko todella olla näin? Se, onko tehotuotettu liha hyvästä, tai onko tämän suuruusluokan proteiinimässäys tarpeen, voin kyllä keskustella. Seuraavaksi aloin kangerrella maitotuoteluvussa. Olen ihan samaa mieltä siitä, että maito on poikasten ruokaa eikä sitä pitäisi ainakaan tässä mittakaavassa käyttää, mutta tädit väittivät että lapset eivät tarvitsisi maitoa 1-2 ikävuoden jälkeen, koska silloin äidit viimeistään lopettavat imetyksen. Muita kädellislajeja tarkastelemalla normaali imetysaika ihmislapselle olisi luokkaa 3-7 vuotta, mutta sitähän harva nykyään tekee. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö maito olisi lapselle hyväksi. Ainakin ihmismaidon pitäisi olla. Ja viimeisenä ärsyttävänä asiana luin aamulla, että maidon tarkoitus on _lihottaa_ vasikka. Eihän, sen tarkoitus on vasikan kasvu, ei lihominen.

Mikä on oikein? Mikä on väärin? Moni (kyseenalainen?) lähde nojaa ajatukseen, että lihominen on jotain epänormaalia, ja johtuu siitä että nykyruoka sitä tätä ja tuota, mutta eikö se nyt ole elimistön luontainen tapa varastoida energiaa? Ennen ei ollut ruokaa varastoitavaksi tällaisia määriä. Ruokaa syödään ihan hirveitä määriä, en voi uskoa että edes sitä määrää, mikä vastaa keskimääräistä 2000kcal vuorokausikulutusta on ollut tarjolla edes sata vuotta sitten länsimaissakaan. Puhumattakaan siitä, millaisia määriä energiaa on kulunut työntekoon, ruoan hankkimiseen ja pelkästään paikasta toiseen liikkumiseen.

Eräällä palstalla joskus oli puhetta, miten turmiollinen painon kannalta on tapa paastota päivä, syödä raskas ateria myöhään ja painua sen jälkeen nukkumaan. Joku siihen kommentoikin, että niinhän sikojakin lihotetaan. Mutta kai lihantuotannossa tavoitteena on tuottaa lihasta, ei läskiä? Ainakin enimmäkseen lihasta. Ja miten ne eläinparat sitä lihasta sitten saavat, jos eivät mahdu liikkumaan? Ja sitten kuitenkin liikkunut liha eli riista on suhteellisen sitkeää verrattuna navetassa makuutettuun lehmään? Olemmeko ihan perverssejä siis? 

Tällaisissa mietteissä maanantain ratoksi.