Innostun aina valtavasti, kun luen ravinnon vaikutuksesta terveyteen. No, en kyllä riemuitse virallisista ravintosuosituksista enkä juuri iltapäivälehdissä uutisoiduista tutkimuksista - enää. Vaan kaikesta, joka hieman haiskahtaa humpuukilta, mutta ei aivan. Ja kun kerrankin on jokin vaiva, joka minulla itselläni on, niin pakkohan tätä on kokeilla.

Alaselkäni on siis ollut kipeä jo ikuisuuden, enkä edes muista, kuinka kauan. Muistaakseni saatoin saada siihen iskun aikidossa silloin 9 vuotta sitten, mutta se saattoi olla kyllä jalkaankin. Muistaakseni futon-patjan hankkimisen jälkeen selkä on usein ollut kipeä, ja erityisen kipeä se on ollut niinä aikoina, kun sängyssä on nukkunut lapsia (viimeiset kuusi vuotta) ja heitä on imetetty tai on ollut muuten vain ahdasta. Välillä selkä on kipeämpi siten, että sängystä pitää nousta oudoissa asennoissa, välillä sitä ei edes huomaa - mutta kipua kuitenkin on.

Isabel de los Rios kirjoitti The Diet Solution -blogissaan siitä, että selkäkipua aiheuttaa tulehdustila (uskottavaa, niinhän lääkäritkin sanovat) ja että sitä ylläpitävät tietyt ruoat, jotka ovat kyllä olleet tässäkin blogissa ns. kielen päällä viimeisen vuoden vähintäänkin, eli vehnä, sokeri, maito, kahvi, alkoholi, lisäaineet aka teollinen ruoka. Toisin sanoen pitäisi kokeilla taas Elimination Dietiä, kuten keväällä. Silloin en kiinnittänyt oikein mitään huomioita siihen, miten selkä voi. Vaikutuksia pitäisi näkyä muutamassa viikossa. Laitetaan tähän nyt vaikka kuuden viikon ikkuna, eli su 13.12. pitäisi arvioida mahdollisia tuloksia. Hypoteesini on, että selässäni on joskus ollut jokin paikallinen lihasvaurio, jossa on ollut tulehdustila, ja sitten sattuneesta syystä kyseinen tulehdustila on pitkittynyt. Fysioterapeutti antoi tammikuussa tai niillä main hyviä jumppaohjeita, joita en aina muista noudattaa, hänen mukaansa kipuun vaikuttaa lihasepätasapaino. Jumppaliikkeet olivat vatsapuolelle. Arvaan, että liikkeillä kipua voi helpottaa, mutta tuskinpa se sitä syytä poistaa.

Sellainen harmittava seikka tässä on, että käyttelen tässä vanhentuvaa hierontalahjakorttia, ja voihan se vaikuttaa, tosin en usko, että alaselkäkipua hieronta voi kovin paljoa helpottaa.