Aamulla on aivan ihanan talvinen pakkassää, aurinko paisteli ja kaikki oli huurteessa. Kyllä kelpasi. Valitettavasti en silloin ehtinyt ulkoilemaan, ja iltapäivällä taivas oli jo pilvessä. Mutta hienoa että on talvi!

Iltapäivän kaksituntinen pihalla puri posket läikille. Kemikaalicocktailin uusimman postauksen otsikko Voita iholle inspiroi kokeilemaan palovammoihin suositeltua voita läikkiin, vaikka Noora kyllä puhuikin karitevoista. Ei se ainakaan pahaa tehnyt. Voita on muutenkin mennyt lastuina tässä viime päivät. Voi onkin nyt jo Oivariinia edullisempaa, joten sitä sitten vain. Yritän tässä jonain päivänä tehdä itse voi-oliiviöljylevitteen lasten leiville, niin ei tarvitse enää syöttää bensiiniliuottimilla käsiteltyjä kasviöljyjä. Petos lautasella valaisi kasviöljyjen valmistusta kaikessa raadollisuudessaan. Murskatuista siemenistä uutetaan öljy irti heksaanilla tai heptaanilla ja sitten ne höyrytetään (115 asteessa) pois. Sitten öljystä poistetaan vielä väri- ja makuaineet uusillä lämpökäsittelyillä, ja jos tehdään margariinia, öljy kovetetaan katkomalla hiilien väliset kaksois- ja kolmoissidokset (tai osa niistä), jolloin tyydyttömättömistä rasvoista tulee tyydyttyneitä. Margariinia en ole esikoisen maitoallergiapäivien jälkeen ostanut kotiin, mutta nyt jäävät muut kuin kylmäpuristetut öljytkin sitten kaupan hyllyyn.

Olin jo kerran kirjoittamassa, että tuntuu kuin ruokavalio auttaisi myös olemaan jäämättä koukkuun iänikuisiin flash-peleihin. Testasin vielä kerran, ja kyllä alkoivat taas timantit vilistää silmissä. Kumma kun ei aikuinen ihminen ymmärrä pysyä pois noin koukuttavista harrastuksista.

Kalevan Prismasta on sukeutunut oikein käypä luomukauppa. Kannoin sieltä eilen kotiin luomulihaa, joka oli saanut oman pienen kylmätiskin peräti, villiä siikaa ja kasoittain luomuvihanneksia. Valikoima on hyvä, luomutomaatit irtomyynnissä ja suht edullisia verrattuna lähikaupan valmiiksi pakattuihin, ja muutenkin vihannekset ovat yleensä hyvälaatuisia eivätkä nuhjuisia. Nyt myyntiin oli tullut myös Urtekramin kosmetiikkaa, ostin shampoon ja hoitoaineen. Edellinen yritys, Ole Hyvä -hoitoaine ei oikein vakuuta, hiukset rasvoittuvat ihan törkeinä, ja jäävät veteliksi. Jos jotakuta kiinnostaa loppupullon käyttöyritys, voisin sen luovuttaa. Postittaminen ei varmaan kannata, mutta Hervannasta voi noutaa, tai sitten yrittää sopia treffit keskustaan. Ja ihmeellisesti noita vihanneksia löytyy, yleensä talvella tuntuu ettei muuta voi ostaa kuin porkkanaa ja sipulia.

Lounaalla nautimmekin kevyesti graavattua siikaa, uunissa paistettuja perunalastuja, marinoitua punasipulia ja salaattia. Seuraavaksi suuntaan keittiöön kokeilemaan vietnamilaisia kevätkääryleitä sekä jonkinnäköistä lihapataa.