Olin niin reipas alkuviikosta, kun olin blogannut raivaavani etupihan lumikasaa pienemmäksi kevätsipuleille, niin myös tein sen. Sen jälkeen on toki tullut lisää lunta ja pakkasta, mutta kyllä se kevät on jotenkin ilmassa. Osa teistä on jo kuivana, vaikka lumikasat ovat muhkeita.

Yritin ostaa myös luomumultaa, mutta ei ole oikein multasesonki kaupoissa vielä. Löysin kyllä jännittäviä siemeniä - kaupasta. Kaapissa on kyllä ties miten monta vuosikertaa ja tänä vuonna ne sitten pääsevät maahan, mahtaa kasvejakin jänskättää. Ostin tomaatin, kesäkurpitsan ja paksoin siemeniä. Inventoin kaapista persiljaa, tilliä, timjamia, ruusupapua ja mahdollisesti muitakin. Sitten reippaana tyttönä luin pusseista aikataulut, lajittelin siemenet kuukausikasoihin. Tänään ostin sitten kukkamultaa, raivasin vähän viherkasvejakin. Talvesta heikosti selvinneet päätyivät biojätteeseen, yhdestä otin kyllä pistokkaita toiveikkaana. Kylvin tomaatin, persiljan ja timjamin esikasvamaan, saapa nähdä, mitä niistä tulee. En oikein ole koskaan luottanut vihannesten kasvamiseen, mutta kokeillaan nyt. Tekisi mieli kasvattaa yksi kurpitsakin.

Olihan minulla yhtenä kesänä aarimaakin. Sieltä tuli jumalaisen ihania perunoita. Porkkanat ja punajuuret ja sipulit jäivät melko pieniksi, härkäpapuja tuli muutama säälittävä, samoin sipuleita. Se kesä oli kyllä hirvittävän kuiva, enkä jaksanut kastella maatanikaan. Olin ainoa viljelijä koko aarimaalla, joka oli kätevästi naapuritaloyhtiön takana, mutta kastelumahdollisuus oli vain siten, että kotoa raahasin vettä. Maan laatukaan ei ilmeisesti ollut hääppöinen.

Michael Pollanin Omnivore's dilemma jäi nyt sitten kesken, koska se piti palauttaa kesken kaiken kirjastoon. Uusi varaus on jo vetämässä. Sen verran selvisi, että luomutuotanto ei todellakaan ole samanlaista kuin Polyfacen tilalla, jota viime postauksessa hehkutin. Ainakin eläinten tuotanto on voi hyvinkin olla lähes samaa tehotuotantoa kuin tavallinenkin. Eli arvelenpa, että Atrian luomiliha jää tästä eteenpäin kauppaan. Mutta mistä sitä tietää, miten mikin luomu tuotetaan? Luomu.fi:n mukaan alkutuotanto kuulostaa melko hyvältä, mutta miten on todellisuuden laita? Talvella Suomessa on kyllä aika heikot laiduntamismahdollisuudet.

Ja sitten esoteerisempiin aiheisiin. Sorruin lueskelemaan kummitusjuttuja ja eikös täällä heti alkanutkin kummitella. Olen nyt kolme kertaa tällä viikolla muka unohtanut avaimet kotiin, vaikka mielestäni olen ne ottanut. Eilen illalla, kun katsoimme elokuvaa, vieri lasten Ikean munatuolista sinne varastoitu jumppapallo. Kukaan ei ollut koskenut koko viritykseen pariin päivään, joten outoa, että kitka juuri sillä hetkellä olisi pettänyt. Illalla sängyssä maatessani kuului vähän turhan paljon kaikenlaista ääntä, jota en oikeastaan edes uskaltanut kuunnella vaan vedin peiton korvilleni. Ja tänään tipahti seinältä taulu. Kuka tänne nyt on tullut kummittelemaan?