En ole muistanut murehtia struumataipumusperimääni. Ainakin tällä hetkellä olo on elinvoimainen, vaikka painoa onkin vähän liikaa (73,1kg, YLIPAINOA!!). Paino lähtee kyllä ja keväällä mahdun taas farkkuihin, näin on.

Mutta jos joku täältä kaipailee neuvoa kilpirauhasjuttuihin, niin Facebookista löysin tämän Hanna Skytän artikkelin:

 

Kilpirauhaselle kilpeä ja rauhaa elämäntavoilla

Hanna Skyttä

 

Mieli matelee kuin Mato Matala, energiaa ei tunnu riittävän kuin pakollisten tehtävien hoitamiseen, vaikkakin varaenergiaa tuntuisi olevan vyötärölle varastoituneena valmiina elimistön käytettäväksi...

Väsymys, masentuneisuus, painonnousu (tai lasku), ja jopa nivelsairaudet sekä luuston heikkeneminen on helppo todeta erilaisin kliinisin testein, vaan pohjimmainen syy saattaa monilta jäädä huomiotta. Vaikka nämä oireet voivatkin kieliä hyvin monista kehon epätasapainotiloista, on monesti syytä kurkistaa myös kurkun alueelle, jossa Aatamin omenan alapuolella sijaitseva perhosen muotoinen rauhanen säätelee lähes kaikkea kehossamme aineenvahdunnasta sydämenlyönteihin. Perhosen muotoista ystäväämme kutsutaan myös kilpirauhaseksi.

 Erityisesti kilpirauhasen vajaatoiminta on varsin yleinen vaiva, mutta ei ehkä riittävän usein diagnosotu. Mikäli kärsit useammasta seuraavista oireista, kannattaa pyytää lääkäriäsi testaamaan kilpirauhasarvosi. Erityisesti suosittelen MDD:n kilpirauhasanalyysia, sillä tavallisissa laboratoriotesteissä ei kaikkia kilpirauhasen toiminnan kannalta merkittäviä arvoja saa selville.

Vajaatoiminnan oireita:

1.    Aivot: masennus, ahdistus, keskittymiskyvyn puute, muistiongelmat

2.    Hiukset, kynnet, iho: hiusten lähtö ja kuivuus, kuiva iho, heikot kynnet

3.    Sydän: korkea kolesteroli, korkea verenpaine, korkeat homokysteiiniarvot

4.    Raajat: kylmyydenarkuus, lihasten ja nivelten kivut ja heikkous, nivelten jäykkyys, puutuminen ja säryt

5.    Lisääntymiselimet: PMS, pahenevat kuukautiskivut, lapsettomuus

6.    Paino: lisääntynyt tai heikentynyt ruokahalu, painonnousu

 

Miten elämäntavoilla voi auttaa kilpirauhasen toimintaa?

 

•  Raskasmetallien, kuten elohopean, kertyminen elimistöön on yhdistetty kilpirauhasten toimintahäiriöihin. Raskasmetallien poistumista voi edistää valvotun ja yksilöidyn detox- eli elimistön puhdistumisohjelman avulla. Vähentääksesi raskasmetallikuormaa, pyri syömään ravintoketjussa alempia kalalajeja sekä keskustelemaan hammaslääkärisi kanssa amalgaamipaikkojen riskeistä ja hyödyistä sekä mahdollisesti korvaavista vaihtoehdoista. Muista myös ostaa levätuotteet mahdollisimman luotettavista lähteistä.

•  Elimistösi tarvitsee seleeniä muuttaakseen kilpirauhasen tuottamat hormonit aktiiviseen muotoon. Parapähkinät ovat mitä parhain luontainen seleenin lähde. Lisäravinteissa seleenimetioniini on parhaiten imeytyvä.

•  Myös sinkin riittävä saanti on edellytys kilpirauhasen toiminnalle. Sinkkiä saat runsaasti esimerkiksi juusto, maitotaloustuotteet, kokojyväviljat, leseet, alkiot, herneet, seesaminsiemenet, pähkinät, palkokasvit ja liha. Sinkin puutteen voi helposti todeta nestemäisellä sinkkivalmisteella tehtävällä makutestillä.

•  L-tyrosiini -aminohappoa kilpirauhanen myös tarvitsee. Monet lisäravinteina otettavat saattavat kuitenkin olla ylistimuloivia, joten tätä aminohappoa kannattaa yrittää saada ruuan kautta. Hyviä lähteitä ovat esimerkiksi munat, kala, pähkinät ja heraproteiinista valmistetut smoothiet.

•  Jodia tarvitaan kilpirauhashormonien tuotantoon. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivien kannattaakin huolehtia jodin saannista nauttimalla esimerkiksi merileviä ja merikaloja. Muista kuitenkin, että liiallinen jodin saanti saattaa ”sulkea” kilpirauhasen toiminnan, joten pysy kohtuudessa. Myös raskauden aikana ei merilevätuotteita tai merikaloja suositella nautittavan.

•  Huolehdi B-vitamiinien saannista, joita tarvitset erityisesti aineenvaihdunnan, energisyyden ja hyvän mielialan tueksi. Myös A-, C-, ja E-vitamiinit ovat tärkeitä. Nauti siis runsain määrin luonnollista C-vitamiinia sisältävää camu camu -jauhetta ja mitä parhainta E-vitamiinilähdettä: tocotrienolsia vaikkapa ihanan smoothien muodossa. Kun boostaat smoothien vielä siitepölyllä, saat rutkasti kehoosi myös ”Bee”-ryhmän vitamiineja :)

•  Nauti hyvänlaatuisia rasvoja - erityisesti Omega-3 -rasvahappoja sisältäviä hampunsiemen ja Chia-siemenöljyjä sekä kalaöljyjä, jotka ovat valmistettu kaloista, joissa ei ole elohopeajäämiä. Myös Udo’s Oil -öljy on hyvä vaihtoehto. Hyvälaatuiset rasvat hellivät aivoja ja auttavat kuiviin hiuksiin, kynsiin ja ihoon. Käytä runsaasti kookosöljyä, sisäisesti ja ulkoisesti. Kookosöljyllä on todettu olevan kilpirauhasen toimintaa edistäviä vaikutuksia.

•  Skippaa kokonaan valkoinen sokeri ja jalostetut, ”valkoiset” hiilarit, paistetut ruuat (transrasvahapot ja epäterveelliset rasvat), ja lisää hyvien rasvojen käyttöä (avocadot, pähkinät, rasvainen kala, hyvänlaatuiset öljyt jne). Nauti riittävästi laadukasta proteiinia ja runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

•  Mikäli kärsit kilpirauhasen vajaatoiminnasta, vältä goitrogeenejä, joita löytyy runsaasti esimerkiksi muuten terveellisistä ristikukkaisista vihanneksista (parsakaali, kukkakaali, vesikrassi, ruusukaalit, nauris), maapähkinöistä ja soijasta. Erityisesti näiden syönti raakana kannattaa lopettaa, mutta pienissä määrin kypsennettynä voit niitä nauttia. Kuumennus tuhoaa goitrogeenejä.

•  Käytä runsaasti termogeenisiä mausteita, esimerkiksi chilejä ja inkivääriä, jotka potkaisevat aineenvaihduntaasi lisää vauhtia.

•  Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu yhteyksiä kilpirauhasen vajaatoiminnan sekä keliakian ja laktoosi-intoleranssin välillä. Kilpirauhasen vajaatoimina on autoimmuunisairaus, joten yliherkkyyksien dignosointi ja herkistymistä aiheuttavien ruoka-aineiden välttäminen on tärkeää. Pyydä lääkäriltäsi keliakia- ja laktoosi-intoleranssitestit, mikäli sinulla on näistä oireita.

•  Liiku ulkona: fyysinen aktiivisuus edistää aineenvaihduntaa ja auringonvalosta saat D-vitamiinia. D-vitamiinilisä tosin on usein myös tarpeen erityisesti Suomessa talvisaikaan. D-vitamiini on erityisen tärkeä autoimmuunisairauksien hoidossa. Kiinnitä huomiota, että nauttimasi D-vitamiini on D3.

•  Jotkut terapeutit yhdistävät kilpirauhasongelmat tukkeutuneeseen kurkku-chakraan. Etsi sinulle luontaisia keinoja ”avata äänesi” esimerkiksi lauleskelemalla ja hyräilemällä, kirjoittamalla tms.

•  Nuku riittävästi ja kokeile joogaa, hengitysharjoituksia ja muita stressin lievennyskeinoja.

•  Jooga-asanoista erityisesti niskaseisonnat ja kameliasennot stimuloivat kilpirauhasta.

•  Yrtit, kuten ashwagandha (50mg/ pvä), rhodiola eli ruusujuuri (200mg/ pvä) ja Siperian Ginseng (450mg/ pvä) saattavat olla avuksi, sillä niillä on lisämunuaisten toimintaa tasapainottavia vaikutuksia.

•  Juo suodatettua vettä, jolloin vedessä mahdolliset raskasmetallit eivät eksy kehoosi.

•  Saunominen poistaa raskasmetalleja hien mukana. Nauti löylyistä, mutta muista myös liikunnan kautta hikoilun ihanuus!

 

Kilpirauhasta hellivä smoothie (1 annos)

1 banaani, mango tai avocado

5 parapähkinää tai 2 rkl saksanpähkinä- tai kurpitsansiementahnaa (Sun & Seed)

1 rkl kookosöljyä, hampunsiemenöljyä tai muuta laadukasta öljyä

2 tl-1 rkl maca-jauhetta

1 tl siitepölyä

1 rkl tocotrienols-jauhetta

iso kourallinen vihreää, kuten pinaattia, lehtikaalia, salaattia, tuoreyrttejä tms.

maun mukaan steviaa, xylitolia tai hunajaa

(1 tl ashwagandha-jauhetta)

(1 rkl raakakaakaojauhetta tai mielesi mukaan marjoja)

Yogi- tai Pukka yrttiteetä (erityisesti detox-teet), vettä, kookosvettä, kookosmaitoa tai maidonkorviketta (pähkinä- tai riisimaitoja) tai näiden sekoitusta. Mikäli käytät yrttitettä, avaa myös

teepussi ja sirottele yrtit smoothien joukkoon mausteeksi! voit myös lisätä smoothieen esimerkiksi tähtianista, kanelia tai kardemummaa)

 

Voit myös lisätä oheisia superfoodeja mielesi mukaan. Hyvä tapa on vaihdella eri ”lisiä” päivittäin, jolloin saat monipuolisesti eri ravinteita:

1 rkl acai-jauhetta tai

2 tl camu camu -jauhetta tai

1 rkl spirulinaa tai chlorellaa

 

Teksti ja reseptit: Hanna Skyttä

Kookospähkinästä saatavalla kookosöljyllä on todettu olevan kilpirauhasen toimintaa edistäviä vaikutiksia.