Kiitoksia Kinttupoluille suosituksesta, Ekovuosi Manhattanilla vaikuttaa todella mukaansatempaavalta. Siinä kirjoittaja päättää vetää hiilijalanjälkensä minimiin vuoden ajaksi. Minusta oli ihanaa, miten hän muisteli isovanhempiaan, jotka olivat opettaneet hänet olemaan tuhlaamatta mitään, vain siksi, että hän oppisi arvostamaan sitä, mitä hänellä on. Kuten suurin osa meistä, kirjoittaja oli toki unohtanut tämän periaatteen ja joutunut kertakäyttökulttuurin pyörteeseen.

Toki olen vielä ihan alkumetreillä kirjan kanssa, mutta se vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Ehkä meilläkin luovutaan papereista jne. Veneellä en kyllä tiedä, miten onnistuisi, siellä tuntuu rättien huuhtelu jotenkin hankalalta - siten, että niihin jää muruja ja sen sellaista. Paperit saa laittaa roskineen roskiin ja siellä pysyvät.

Luin myös Pollanin kirjan Halun kasvioppi. Välttelin kirjaa pitkään, kun se ei tuntunut olevan kiinnostavasta aiheesta, mutta Pollan on kyllä mainio kirjoittaja. Kirjassa pohditaan neljän viljelykasvin (omena, tulppaani, kannabis ja peruna) tapaa hyödyntää ihmistä omassa, siis kasvin, pyrkimyksessä lisääntyä ja täyttää maa. Peruna-luvussa sitten päästiinkin mielenkiintoisiin asioihin: tehotuotantoon ja geenimuunteluun.

Pollan vieraili kolmella perunatilalla kirjaa tehdessään. Ensimmäinen oli perinteinen tehotuotantotila, jolla kasvattaja suhtautui ruiskutuksiin ja lannoituksiin synkkänä välttämättömyytenä. Kun hänen mielipidetään luomutuotannosta kysyttiin, hän kertoi kasvattavansa luomua omalla kasvimaallaan, myös perunaa. Omilta suurtuotantopelloiltaan hän ei perunaa kasvukauden aikaan osta, koska kemikaalipitoisuudet ovat jatkuvien ruiskutusten takia korkeat. Seuraava tila kasvatti gm-perunaa hyvin pitkälti tietokoneohjatusti. Ruiskutuksia oli vähemmän, mutta lopulta viljelijä tuntui suhtautuvan gm-kasvatukseensa kuin orjuuteen - ilmeisesti Monsanton ote on tiukka. GM-perunastahan ei saa ottaa omasta sadosta siemenperunaa, vaan ne on hankittava Monsantolta. Viimeinen vierailutila oli luomutila, jolla ainoa aine, mitä perunaan saa ruiskuttaa on tietty virus/bakteeri (unohdin, kumpi), joka tappaa tuhohyönteisiä. Luomuviljelijä totesi pelätyistä kasvitaudeista, että nehän ovat vain sen yhden, McDonaldsin suosiman perunalaadun ongelmia, joten hän viljelee muita lajikkeita. Viljelykierron avulla pelto pysyy tuottavana kaudesta toiseen ilman massiivisia lisälannoitteita. Nerokasta.

Kirjassa vieraillaan myös Monsanton perunalaboratoriossa, joissa GM-perunaa tuotetaan ja kokeillaan. Nyt jopa minä tiedän, että geenimanipulaation ongelmia ovat ensinnäkin se, että Monsanto on patentoinut perunansa, ja vaatii rahaa ihmisiltä sen kasvattamisesta. Toisekseen geenimuuntelun vaikutuksista ympäristöön ei vieläkään tiedetä tarpeeksi. Pölyttäjähyönteiset pölyttävät perunankukkia ristiin tavallisten perunoitten kanssa. Nämä hybridit voivat olla steriilejä (ainakin Meksikossa maissipelloilla on todettu ilmiötä). Entä sitten, jos/kun kaikki muut perunat ovat steriilejä ja jäljellä on vain Monsanton GM-peruna? Monokulttuuri, yhden ainoan lajikkeen viljeleminen on hyvin vaarallista, koska taudit ovat usein lajikohtaisia. Esimerkiksi Irlannin suuret nälänhädät 1800-luvulla johtuivat siitä, että viljelyssä oli yksi ainoa lajike, joka sitten tuhoutui täydellisesti kasvitaudin kynsiin. Ja viimeisenä, GM-perunaan on ympätty hyönteismyrkkyä tuottavan viruksen geeni. Jo nyt tiedetään, että tuota geeniä on myös perunan siitepölyssä, ja esimerkiksi monarkkiperhosen toukat kuolevat jouduttuaan kosketuksiin GM-siitepölyn kanssa. Mitä EI tiedetä? 

No, aina yhtä skeptinen puoliso halusi tietää, olisiko mahdollista tuottaa esimerkiksi Suomessa kaikki ruoka luomuna ilman, että ruoan tuontia pitäisi lisätä. Tähän pitää perehtyä.